Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Zenobia-lezing: Arachne en de imams. Vertellers, verhalen en cultuurgeschiedenis in klassieke en Arabische tradities

door David Rijser

Stichting Zenobia en het Rijksmuseum van Oudheden organiseren voor de vijfde keer een avondvullend programma tijdens de Week van de Klassieken.
 
Niet alleen de inhoud van onze ‘verhalen’ zegt iets over wie we zijn. Ook de manier waarop we ze vertellen doet dat. Er lijkt in dit opzicht een verschil te bestaan tussen het pluriforme, weelderige en labyrint-achtige model van bijvoorbeeld de Duizend-en één-nacht, en de sterke narratieve en thematische eenheid van een epos als Vergilius’ Aeneis die in de westerse cultuur lang normatief is geweest. Ook in onze beeldtradities lijkt er een verschil te zijn in opvattingen over ‘narrativiteit’ en eenheid tussen de westerse en ‘Islamitische’ cultuur.

​In de Zenobia-lezing van 2020 onderzoekt David Rijser hoe die verschillen ontstaan zijn en waar ze vandaan komen. En laat zo zien dat juist uit de manier waarop we verhalen vertellen blijkt hoezeer zowel het Westen als de Arabische cultuur ieder op een eigen manier, maar veel broederlijker dan vaak wordt gedacht de erfenissen van de klassieke oudheid heeft verwerkt.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De dertiende Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020) heeft als thema Controverse en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. De activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Kijk voor alle activiteiten van de Week van de Klassieken op onze website

Deel deze lezing