Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar
Summer School Egypte

Tijdens de zomervakantie organiseren we een Summer School Egypte, met vier kindercolleges die aansluiten bij de kindertentoonstellingen 
Avontuur langs de Nijl en Op zoek naar Toetanchamon. Zo kom je nog meer te weten over de Nijl en de mensen en dieren die langs de rivier leefden, maar ook hoe er feest werd gevierd in het oude Egypte en hoe je je naam in hiërogliefen schrijft.

Hoe druk was het in de Nijlvallei? 
  • Woensdag 27 juli, 14.00 uur
  • door Marike van Aerde en Sam Botan, onderzoekers aan de Universiteit Leiden
In de oudheid lagen langs de Nijl machtige koninkrijken. Het bekendste is Egypte, met beroemde farao’s als Ramses II en Toetanchamon, en koninginnen Nefertiti en Hatsjepsoet. Maar de Egyptenaren waren niet de enigen. Er waren in Oost-Afrika nog veel meer grote rijken. In Zuid-Soedan regeerden de royals van Koesj, die de Egyptenaren zelfs wisten te verslaan in een oorlog. In Ethiopië en Eritrea lag Aksum, met handelaren die grote delen van de wereld afreisden. Het was dus eigenlijk heel druk in de Nijlvallei! Van de Delta in het noorden tot helemaal aan het Victoriameer in Kenia woonden en werkten allerlei mensen: langs het water en in de omringende woestijn, in grote steden, in dorpen of in nomadenkaravanen. Hoe leefden deze mensen? Wat voor kennis, verhalen, gerechten en gebruiken wisselden ze met elkaar uit? Van koningen tot koeienherders: de Nijlvallei was een bruisend gebied in de oudheid.

Feesten voor de goden: hoe doe je dat?
  • Woensdag 3 augustus, 14.00 uur
  • door Emma de Looij
Geef je wel eens een feestje? En heb je weleens feest gevierd met je buurt, dorp of stad? Misschien heb je een keer een carnavalsoptocht gezien of feest gevierd op Koningsdag. In het oude Egypte kenden ze ook verschillende soorten feesten. Via afbeeldingen uit tempels en graven kunnen we een heleboel te weten komen over hoe er in het oude Egypte feest werd gevierd. De feesten die we in deze afbeeldingen zien, werden meestal ter ere van een god of godin gevierd. Wil je leren over muziek en dans in het oude Egypte en ben je benieuwd wat voor cadeautjes de goden kregen? Kom dan naar dit college!

Hoe schrijf je je naam in hiërogliefen?
  • Woensdag 10 augustus, 14.00 uur
  • door conservator Daniel Soliman
De oude Egyptenaren gebruikten hiërogliefen om belangrijke teksten te schrijven. Egyptische hiërogliefen zijn tekens in de vorm van mensen, dieren, planten, gebouwen en spullen. Heel anders dan onze letters, zou je denken, maar in dit kindercollege leer je hoe onze letters tóch uit het oude Egypte komen. Daarnaast duiken we in de wereld van de Oudegyptische taal. Je leert een aantal Egyptische woorden lezen. Daarnaast ga je zelf aan de slag door je eigen naam met hiërogliefen te schrijven.

Kun je pootjebaden als de Nijl overstroomt?
  • Woensdag 17 augustus, 14.00 uur
  • door conservator Lara Weiss
Als we aan de Nijl denken, denken we vaak meteen aan Egypte, het land van de farao’s. Het meest noordelijke stuk van de Nijl ligt inderdaad in Egypte. De rivier was zo belangrijk voor het leven van de oude Egyptenaren dat zelfs de indeling van de kalender rekening hield met de Nijl. Ze hadden een heel andere kalender dan wij. In dit college leer je dan ook Egyptisch tellen en hoe het oud-Egyptische jaar in elkaar zat. En wist je dat de Nijl vanuit de Middellandse Zee door Egypte naar Centraal-Afrika stroomt en in totaal wel 6695 kilometer lang is? Dat is ongeveer net zo lang als 22 keer Nederland onder elkaar geplakt. Tweeduizend jaar geleden waren mensen nog op zoek naar de bron van de Nijl. We gaan langs groene bergen, moerassen, watervallen en woestijnen reizen, en bezoeken duizenden jaren oude steden en koninkrijken. Daarbij kom je ook meer te weten over allerlei gevaarlijke dieren, want wat heeft het nijlpaard eigenlijk met de Nijl te maken?
Schrijf je bovenaan in om de livestream van de colleges te kunnen bekijken. Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail.

Je hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op je computer. Na aanmelding ontvang je een link, waarmee je via de browser op je pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing