Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Sancisi-lezing 2023

door Mark Garrison
De tweejaarlijkse Sancisi-Weerdenburg-lezing wordt in 2023 gehouden door dr. Mark Garrison, universitair docent kunstgeschiedenis van het oude Nabije Oosten aan het Trinity College in Texas, Verenigde Staten. Zijn Engelstalige lezing gaat over het Persepolis Fortification Archive, dat in 1933-1934 werd opgegraven in Iran. Garrison vertelt over de uit het archief afkomstige, meesterlijk gesneden rolzegel-afbeeldingen die werden gebruikt door drie bijzonder belangrijke personen uit het Achaemeniden-rijk: koningin Irtašduna, haar zoon (prins) Iršama, en haar kanselier Šalamana.

Persepolis Fortification Archive
Het Persepolis Fortification Archive werd opgegraven in Persepolis (Iran) in 1933-1934. Het is het waarschijnlijk grootste bewaard gebleven rijksarchief van West-Azië uit de oudheid. Het stamt uit de periode van Darius de Grote, die regeerde van 522 tot 486 v.Chr. Het archief documenteert de voedselvoorziening van het Achaemeniden-rijk aan rijksambtenaren, zoals arbeiders, gezanten, administrateurs, edellieden, leden van het koningshuis en priesters (voor het brengen van offers).

Rolzegels
De kleitabletten in het archief bevatten niet alleen teksten, maar ook vele afdrukken van rolzegels. Deze zegelingen vormen de grootste verzameling afbeeldingen uit het antieke West-Azië. Vaak kunnen de zegels gelinkt worden aan bepaalde ambtenaren en kantoren. De zegels bieden daarom talrijke mogelijkheden om te onderzoeken op welke wijze afbeeldingen een rol speelden binnen de staatsadministratie. Mark Garrison vertelt in zijn lezing over de rolzegel-afbeeldingen die werden gebruikt door drie bijzonder belangrijke personen uit het Achaemeniden-rijk die nauw met elkaar verbonden waren: koningin Irtašduna, haar zoon (prins) Iršama, en haar kanselier Šalamana. Hun zegels – meesterlijk gesneden kunstwerkjes – bieden een unieke blik op de sociale, politieke en administratieve structuren in Persepolis aan het einde van de 6e eeuw v.Chr.
Sancisi-Weerdenburglezing
De Sancisi-Weerdenburg-lezing is een terugkerende lezing ter nagedachtenis aan prof. Heleen Sancisi-Weerdenburg (1944-2000) en wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. Heleen Sancisi-Weerdenburg was hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De eerste lezing in haar gedachtenis vond plaats in juni 2010, geïnitieerd door haar beide kinderen. Alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd.

Livestream
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden 
op onze website

Deel deze lezing