Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

LP-hoes van Earth, Wind & Fire uit 1977


Kemet. Het oude Egypte in hiphop, jazz, soul & funk
door Daniel Soliman


Daniel Soliman, conservator collectie Egypte en Nubië, vertelt over de nieuwe tentoonstelling 
Kemet. Het oude Egypte in in hiphop, jazz, soul & funk, die van 22 april t/m 3 september te zien is in het museum. Hij bespreekt de thema’s die in deze bijzondere expositie aan bod komen, zoals verbeelding, spiritualiteit en inspiratie voor de toekomst. Zo komt u meer te weten over de betekenis van het oude Egypte en Nubië voor artiesten met Afrikaanse roots.

Het oude Egypte in in hiphop, jazz, soul & funk
In de tentoonstelling Kemet wordt onderzocht welke betekenis het oude Egypte en Nubië hebben voor artiesten met Afrikaanse roots. Bezoekers kunnen genieten van mooie muziek uit de jaren 1950 tot en met vandaag de dag. Daarnaast zijn de boodschappen die de artiesten in hun muziek verwerken interessant, bijvoorbeeld de kritische perspectieven van de muzikanten op de manier waarop het oude Egypte en Nubië worden bestudeerd.

Verbeelding, spiritualiteit en toekomst
In zijn lezing bespreekt Daniel Soliman de vier hoofdthema’s van de tentoonstelling. Zo zien de muzikanten het oude Egypte nadrukkelijk als een Afrikaanse cultuur. Velen verbeelden Egypte als een verleden met iconische koningen en en koninginnen zoals Nefertiti, Hatsjepsoet, Cleopatra, Toetanchamon en Ramses II, anderen als een plek van spiritualiteit waar bezinning en contact met voorouders gevonden wordt. Bovendien is Egypte voor sommige muzikanten een verleden waarmee de toekomst ingericht kan worden.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing