Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Utrecht omstreeks 1040, door Daan Claessen | Collectie: Erfgoed gemeente Utrecht

Handel, scheepvaart en de kerk
door René de Kam

René de Kam, conservator Stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum in Utrecht, schetst in deze lezing een beeld van Utrecht rond het jaar 1000 en de rol die de scheepvaart daarin speelde. De stad groeide in de elfde eeuw uit tot het belangrijkste bestuurlijke- en handelscentrum in de noordelijke Nederlanden De lezing wordt gehouden in het kader van de nieuwe RMO-tentoonstelling Het jaar 1000.

Handel en kerk
Rond het jaar 1000 gonsde Utrecht van het leven. Schepen die waren volgeladen met allerlei producten uit verschillende streken meerden regelmatig af om te worden gelost. En terwijl de handelaren druk in de weer waren om hun waar te slijten, droomden even verderop hoge geestelijken over de bouw van een nieuwe kathedraal. Dankzij al die levendigheid groeide Utrecht in de elfde eeuw uit tot het belangrijkste bestuurlijke- en handelscentrum in de noordelijke Nederlanden, waar de kerk goed vertegenwoordigd was.
​​​​​​​
Scheepvaart
De scheepvaart was daarbij van levensbelang. Niet voor niets zijn er in de afgelopen decennia in en om Utrecht veel vroegmiddeleeuwse scheepswrakken gevonden. Eén daarvan is al bijna een eeuw in de kelder van het Centraal Museum te bekijken. Het wrak werd omstreeks het jaar 1000 gemaakt, grotendeels uit een immense eik, en was daardoor sterk genoeg om op en neer over de Rijn te varen. Wie weet haalde het wel de bouwmaterialen op voor de bouw van de romaanse kathedraal die in 1015 begon.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing