Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar


Romeins Vechten
door Jasper de Bruin


Jasper de Bruin, RMO-conservator van de collectie Nederland in de Romeinse tijd, vertelt over het Romeinse Fort Vechten, dat vlakbij de huidige stad Utrecht ligt. Het fort maakte deel uit van de Romeinse grens (de limes) en eromheen bevond zich een uitgestrekte nederzetting. In de loop der tijd zijn hier vele archeologische vondsten gedaan, maar wat weten we inmiddels over Romeins Vechten?

Romeins Vechten
Vlakbij de stad Utrecht vindt u het plaatsje Vechten, dat momenteel 130 inwoners telt. In de Romeinse tijd lag hier een fort dat onderdeel uitmaakte van de limes, de grens van het Romeinse rijk. Rond dit fort bevond zich een uitgestrekte nederzetting. Fort en nederzetting samen vormden in de Romeinse tijd een van de grootste plaatsen van het huidige Nederland, met een oppervlak van bijna vijftig hectare en waarschijnlijk enkele duizenden inwoners.

Veel archeologische vondsten
Ondanks dat er in het verleden heel veel archeologische vondsten zijn verzameld op deze plek, is er nu niet meer zo veel van het Romeinse verleden te zien. Maar wat weten we inmiddels over Romeins Vechten, dat in die tijd werd aangeduid met de naam Fectio? In zijn lezing geeft Jasper de Bruin uitgebreid antwoord op deze vraag.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing