De kathedraal van Syracuse, gebouwd rond de restanten van een oude Griekse tempel
RoMeO-lezing : de vele gezichten van Sicilië
door Fik Meijer
Schrijver en oudhistoricus Fik Meijer houdt een lezing over de fascinerende geschiedenis van Sicilië. Hij vertelt hoe in de loop van de eeuwen de culturen van verscheidene volken op het eiland samensmolten. Door brute machtspolitiek kwam Sicilië na 1282 tenslotte in een neerwaartse spiraal terecht.
De vele gezichten van Sicilië
Door zijn strategische ligging heeft Sicilië altijd een magnetische aantrekkingskracht uitgeoefend. In zijn lezing behandelt Fik Meijer aan de hand van politieke, religieuze, culturele, sociale en economische ontwikkelingen hoe in de loop der eeuwen de culturen van verscheidene volken samensmolten. En hoe brute machtspolitiek Sicilië in een neerwaartse spiraal bracht. Een bont gezelschap trekt voorbij: koningen, krijgsheren, generaals, hertogen, graven, pausen, bisschoppen, priesters, landbaronnen, kooplieden, boeren, pachters, arbeiders en slaven. Gezamenlijk schreven zij de geschiedenis van Sicilië.
Heersers en monumenten
Sommige heersers waren heel opvallend aanwezig. In de Oudheid deden vooral de tirannen Gelon en Dionysius I van zich spreken, in de elfde en twaalfde eeuw leverden de Normandiërs Rogier I en zijn zoon Rogier II het bewijs dat uiteenlopende bevolkingsgroepen goed naast elkaar kunnen leven, en in de dertiende eeuw deed de Hohenstaufen-koning Frederik II de wereld versteld staan. Talrijke monumenten herinneren aan de gloriedagen van weleer.
Keerpunten
De opstand van de Siciliaanse Vespers in 1282 was een keerpunt. Slecht bestuur in de volgende eeuwen leidde tot opstanden van boeren en arbeiders. De uitbarsting van de Etna, aardbevingen en besmettelijke ziekten zorgden voor een verdere ontwrichting van de maatschappij. De criminaliteit nam toe. Kleine bendes op het platteland konden zodoende uitgroeien tot grote maffiaorganisaties in de steden. In De vele gezichten van Sicilië vertelt Fik Meijer over de geschiedenis van dit fascinerende eiland.