Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Zicht op de westpoort van de legioensvesting genomen in de richting van Valkenburg-dorp alwaar onder de kerktoren het kleinere fort (castellum) zich bevindt (foto ADC Archeoprojecten) 

RoMeO-lezing : De onverwachte legioensplaats Valkenburg (ZH)
Opgraving, duiding en speculatie

door Wouter Vos
Het kan u bijna niet zijn ontgaan dat afgelopen jaar op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk een nieuw Romeins legerkamp is gevonden van een bijzondere omvang, datering en duiding. Archeologen menen dat het gaat om een legioensvesting, een basis waar 5000 a 6000 man kunnen hebben gelegerd. Het verdedigingswerk omvat een terrein van zo'n 19 ha en heeft een opvallende begindatering namelijk 39/40 na Christus, dus tijdens de regeringsjaren van keizer Caligula. Dat geeft aanleiding om te speculeren waarom het fort daar was gebouwd aan het einde van de Rijnloop, en de koppeling tussen historische en archeologische bronnen heeft ertoe geleid dat de hypothese is gesteld dat de legioensvesting een rol heeft gespeeld in de verovering van Britannia in 43 na Christus door keizer Claudius.

In deze lezing zal op al deze aspecten worden ingegaan, maar ook op alternatieve zienswijzen. U wordt volledig op de hoogte gebracht over de laatste sporen, vondsten, ideeën en context van dit enorme fort in relatie tot de eerdere opgravingen in Valkenburg en in relatie tot de geschiedenis van West-Nederland in de Vroeg-Romeinse tijd en de latere Romeinse rijksgrens of Limes.

Spreker is Dr. Wouter K. Vos (1969), eigenaar van het archeologisch advies- en onderzoeksbureau Vos Archeo en parttime docent bij de HBO-opleiding Archeologie op Hogeschool Saxion. Vos is gespecialiseerd in de Romeinse tijd in Nederland, met kennis van o.a. de Romeinse limes. Hij publiceerde o.a. over Valkenburg, Woerden, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Leidsche Rijn, Vechten, Wijk bij Duurstede, Houten, Den Haag en Monster. Tevens is hij mede-auteur van het boek "De Limes in Zuid-Holland" (uitgeverij Matrijs) dat hij samen met Evert van Ginkel schreef.

Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De RoMeO-lezingen van het Rijksmuseum van Oudheden zijn voorlopig uitsluitend online te volgen via livestreams.
U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing