Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

RoMeO-lezing - De Romeinse grens

door Jasper de Bruin

Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd van het Rijksmuseum van Oudheden, houdt een livestream-lezing over over het leven langs de Romeinse grens in het Nederlandse Rijngebied. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn.

Soldaten, vrouwen en kinderen
In de Romeinse tijd (de eerste vier eeuwen van onze jaartelling) liep de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland gelijk aan de Rijn. Lange tijd werd gedacht dat in dit gebied alleen soldaten zouden hebben gewoond. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat de manschappen eigenlijk bij levendige gemeenschappen hoorden. Niet alleen ontwikkelden ze in hun forten onderling sterke banden, maar ook vrouwen en kinderen speelden een belangrijke rol.

Smeltkroes
Het grensgebied bleek een smeltkroes van mensen en ideeën. Alles maakte deel uit van de kosmopolitische Romeinse samenleving. Aan de hand van vaak niet eerder beschreven vondsten geeft Jasper de Bruin in deze lezing een overzicht van de nieuwste kennis van het leven langs de Romeinse grens. Dat is ook het centrale thema van de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn in het Rijksmuseum van Oudheden.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De RoMeO-lezingen van het Rijksmuseum van Oudheden zijn voorlopig uitsluitend online te volgen via livestreams.
U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing