Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Oog op de Oudheid 2022

Oog op de Oudheid is een jaarlijkse serie presentaties en discussies over de bestudering van de oudheid, georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden. Want de wereld van de Romeinen, Grieken, Kelten, Egyptenaren, Joden en Mesopotamiërs is fascinerend, maar de bestudering daarvan is dat eveneens. Onder het motto ‘geen weetjes maar wetenschap’ hoort u vier avonden lang wat onderzoekers nu eigenlijk doen.

Het thema is dit jaar propaganda. Elke avond start om 20.00 uur en sluit met een korte discussie onder leiding van presentator Richard Kroes. Rond 21:30 uur is de sluiting. 


Dinsdag 15 maart: Oog op antieke propaganda  
De eerste bijeenkomst van zal zijn gewijd aan de wijze waarop moderne onderzoekers anders zijn gaan kijken naar antieke propaganda, meer in het bijzonder die van keizer Domitianus. Sprekers Nathalie de Haan (RU) en Daniëlle Slootjes (UvA) leggen uit hoe, zoals in de oudheidkunde altijd, nieuwe ideeën uit onze eigen tijd zich vertalen in nieuwe perspectieven op antieke ideeën. 
 
Dinsdag 22 maart: Oog op macht  
In de achttiende en vroege negentiende eeuw diende de klassieke beeldentaal vaak ter legitimatie van progressieve politici, maar in de late negentiende en de twintigste eeuw was dezelfde beeldentaal vooral het voertuig voor reactionaire denkbeelden. Ruurd Nauta (RUG) en Lucinda Dirven (RU) praten ons bij. 
 
Dinsdag 29 maart: Oog op nationalisme  
Tijdens deze bijeenkomst wordt door Judy Jaffe-Schagen en Mirjam Shatanawi van de Reinwardt-academie gekeken naar hoe opvattingen over cultureel erfgoed gerelateerd zijn aan nationale identiteit, met name in landen in het Midden-Oosten. Wat is de relatie tussen de diaspora en landen van herkomst als het gaat om restitutie van erfgoed in Europese musea? Een ander thema is hoe het (her)promoten van zionisme doorwerkt in het verzamel- en presentatiebeleid van archeologische opgravingen in Israël en in restitutieclaims door musea daar. 
 
Dinsdag 5 april: Oog op uitzonderingen  
Zowel Jodendom als Christendom worden door hun monotheïstische levensbeschouwing vaak als uitzonderingen in de antieke wereld gezien. In deze sessie zullen Jürgen Zangenberg (hoogleraar antiek Jodendom en vroeg Christendom) en Renske Janssen (oudhistorica en classica) deze aanname nuanceren, en daarnaast bespreken hoe deze ‘uitzonderingspositie’ voor beide groepen nog steeds relevant is. 
Schrijf u bovenaan in om (een van) de activiteit(en) te kunnen bekijken. U kunt per avond kiezen of u wel of niet wilt deelnemen. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing