Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

NKV Homeruslezing 2020

in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond
 
De Homeruslezing 2020 wordt gehouden door Marita Mathijsen (Universiteit van Amsterdam) en heet Krimp in het Latijn, of hoe het Latijn verdween uit de geleerde wereld in Nederland

In academische kringen was het Latijn eeuwenlang de lingua franca. In haar lezing staat Mathijsen stil bij de dynamiek van de negentiende eeuw, toen deze situatie veranderde. Terwijl sommige overtuigde classici zelfs nog correspondeerden en dichtten in het Latijn, de taal die volgens de dichter Van Lennep leidde ‘tot smaak en kennis en zoo veel andere zaken’, stelde men ook vragen. Kan het middelbaar onderwijs zich niet beter concentreren op moderne talen, om de Nederlandse handelspositie te verbeteren? Is het redelijk en doeltreffender om dissertaties voortaan in de landstaal te schrijven?

Kritische stemmen wezen erop dat sommige hoogleraren het Latijn nauwelijks machtig waren, en hun gehoor nog minder. Tegelijkertijd waren de dichters van Tachtig gefascineerd door de antieken, maar ze lazen die met nieuwe ogen. De romantiek, het nationalisme, de handelsgeest: allemaal invloeden die de blik op de traditie veranderden.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De dertiende Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020) heeft als thema Controverse en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. De activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Kijk voor alle activiteiten van de Week van de Klassieken op onze website

Deel deze lezing