Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Ilja Leonard Pfeijffer

Homeruslezing 2024

Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert jaarlijks tijdens de Week van de Klassieken de Homeruslezing, in samenwerking met uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. In 2024 wordt de lezing gehouden door Ilja Leonard Pfeijffer. Pfeijffer neemt u mee in een meeslepend betoog, van Homerus via Alkibiades naar Star Trek en weer terug. Daarbij stelt hij onder andere dat je met fictie de waarheid dichter kunt benaderen dan met het bestuderen van bronnen.

Is geschiedenis fictie?
Het betoog van Ilja Leonard Pfeijffer is een aanval op intellectuele gemakzucht en een pleidooi voor de aanname dat alles zin heeft. Is geschiedenis fictie? Ja, als we daarmee bedoelen dat we er niet voor moeten terugschrikken op zoek te gaan naar samenhangende verhalen in de historische werkelijkheid. Met fictie kun je de waarheid dichter benaderen dan met het bestuderen van bronnen. Empathie is cruciaal voor begrip. Dat geldt voor alle terreinen van het leven – en in het bijzonder voor historisch onderzoek.

Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Hij woont in Genua. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 2023 verscheen van zijn hand de historische roman 
Alkibiades.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing