Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Homeruslezing 2023

Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert jaarlijks tijdens de Week van de Klassieken de Homeruslezing, in samenwerking met uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. In 2023 wordt de lezing gehouden door Annelies Verbeke. De titel van haar lezing luidt De jeugd van tegenwoordig. Maarten Asscher, Patrick Lateur, Marita Mathijsen, Kristien Hemmerechts en Christiaan Weijts verzorgden de vijf voorgaande lezingen.

De jeugd van tegenwoordig
Annelies Verbeke valt in slaap bij spektakelfilms als Spartacus en Gladiator, maar leest nu en dan wel graag een oude Griekse of Romeinse tekst in vertaling. In haar Homeruslezing gaat ze na wat ze aan haar opleiding op het gymnasium, met Latijn en Grieks in haar vakkenpakket, heeft overgehouden. Bijvoorbeeld het inzicht dat er destijds ook al geklaagd werd over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Er is veel veranderd sinds de oudheid, maar veel ook weer niet.

Vrouwen
Verbeke staat stil bij de oude geschriften die haar hebben geraakt en geïnspireerd, niet in de laatste plaats Homerus’ Odyssee. Daarnaast gaat ze in op de aandacht die in hedendaagse literatuur (terecht) wordt besteed aan vrouwen in de oudheid.

Annelies Verbeke
Annelies Verbeke (1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003) en ontving diverse literaire prijzen voor haar werk.

Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing