Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Lezingenmiddag: Studenten aan het woord: Manipulatie, selectiviteit en zelfpresentatie in antieke bronnen

Deze lezingenmiddag staat in het teken van de antieke war of words en beoogt deze inzichtelijk te maken aan de hand van drie casestudies. Zo wordt de archiefpraktijk in het Nabije Oosten en Egypte uitgelicht en hoe een archief dé plek was voor het toekennen- en betwisten van macht. Deze machtskwestie komt net zo naar voren in de Romeinse educatie van stedelijke waarden, wat als tweede casestudie zal worden geanalyseerd als een van hogerhand opgelegd discours. Ten slotte zal worden bediscussieerd hoe Eusebius van Caesarea, de invloedrijke christelijke historicus uit de vroege vierde eeuw, een (zogenaamde) rapportage van Pontius Pilatus gebruikte voor zijn eigen strategie.

​​​​​​​Deze casestudies vloeien voort uit onderzoekstages die zijn uitgevoerd aan de Universiteit Leiden onder leiding van dr. Rens Tacoma, prof.dr. Caroline Waerzeggers, dr. Miko Flohr, dr. Christoph Pieper en dr. Peter Burger. De studenten die de stages hebben doorlopen, zullen hun resultaten presenteren en een connectie leggen met het thema van propaganda. 

Programma:
  • 15:00 - 15:10 Inleiding door dr. Rens Tacoma. 
  • 15:10 - 15:30 Lezing: ‘Van wonderland tot twistpunt: Oude archieven in the archival turn'. Studenten sprekers: Eden Dijkstra en Joëlle Kraaijeveld.  
  • 15:30 - 15:50: Lezing: ‘Goede mannen? Burgerlijke deugden in de Romeinse herinneringscultuur’. Studenten sprekers: Marianne Bakker en Janis Oomen. 
  • 15:50 - 16:10 Lezing: ‘Romeins nepnieuws ten tijde van Eusebius? De Handelingen van Pontius Pilatus als documentaire fictie’. Student spreker: Indira Huliselan. 
  • 16:10-16:35 Beantwoording van vragen uit het publiek door de studenten, gemodereerd door dr. Liesbeth Claes. 
  • 16:35 - 17:00  Round table van de begeleiders waarin de lijnen tussen de projecten worden getrokken. 
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing