Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar



Leidse Papyrologielezing 2024

De Leidse Papyrologielezing wordt dit jaar gehouden door Gert Baetens, verbonden aan de onderzoeksgroep Oude Geschiedenis aan de KU Leuven (België). Hij vertelt over het kleine broertje van brood: graanpap. Dit gerecht verschijnt regelmatig in de Griekse papyri, maar minder bekend zijn de Egyptische bronnen die over graanpap schreven. Daarin valt veel te lezen over de bereiding en consumptie van deze lekkernij.

Wat de pot schaft: pap in Grieks-Romeins Egypte
Want wat schafte die pot precies? Zoals in veel andere regio’s in het antieke Middellandse Zeegebied leefde de bevolking van Grieks-Romeinse Egypte voor een groot deel van graan, in eerste instantie in de vorm van brood. In zijn lezing vertelt Gert Baetens over het kleine broertje van brood: graanpap. Dit gerecht verschijnt regelmatig in de Griekse papyri, maar ook – en dat is vaak over het hoofd gezien – in de Egyptische bronnen, die ons van alles leren over de bereiding en consumptie van deze lekkernij. Deze kleine voedselhistorie neemt u mee langs verschillende plaatsen in Grieks-Romeins Egypte, met omwegen langs de Koptische monniken, Deir el-Medina, helemaal tot in het Oude Rijk.

Over Gert Baetens
Gert Baetens is Grieks en Demotisch papyroloog, verbonden aan de onderzoeksgroep Oude Geschiedenis aan de KU Leuven in België. Hij werkt momenteel bij het interdisciplinaire AGROS-project, dat landbouw en voeding in Grieks-Romeins Egypte onderzoekt.

Leidse Papyrologie+ groep
Ieder voorjaar organiseert de Leidse Papyrologie+ groep een Nederlandstalige publiekslezing over een papyrologisch onderwerp, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. De Papyrologie+ groep is een samenwerkingsverband van papyrologie-wetenschappers die zijn verbonden aan de Universiteit Leiden.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing