You cannot register anymore for this webinar

Beeld uit de tempel van Amenhotep III

​​​​​​​Engelstalig lezing: De bouwwerken van Amenhotep III 
door Hourig Sourouzian

In het kader van het International Congress of Egyptologists, dat in augustus 2023 in Leiden wordt georganiseerd, geven twee wereldberoemde egyptologen een publiekslezing in het Rijksmuseum van Oudheden: dr. Hourig Sourouzian en dr. Mamdouh Eldamaty. Deze Engelstalige lezing van dr. Hourig Sourouzian gaat over de bouwwerken van Amenhotep III en de rijke erfenis op dat gebied uit zijn regeringsperiode (ca. 1390-1353 v.Chr.). Sourouzian is al vijfentwintig jaar betrokken bij onderzoek in de dodentempel van deze bekende farao.

Farao Amenhotep III
De regering van Amenhotep III (ca. 1390-1353 v.Chr.) is een hoogtepunt in de artistieke productie van de oud-Egyptische koninklijke ateliers. Het was een periode van overvloedige rijkdom, veiligheid en vrede, waarin kunst en technische prestaties hand in hand gingen. De dodentempel van Amenhotep III in Thebe was dan ook de grootste en rijkst gedecoreerde in zijn soort.

Ruïnes
De tempel werd rond 1200 v.Chr. verwoest door een zware aardbeving. Materiaal in de tempel werd vervolgens gebruikt als steengroeve voor omliggende bouwplaatsen. De kolossale beelden van Amenhotep III, die vandaag de dag bekend staan als de Kolossen van Memnon, zijn de enige monumenten die nog overeind staan in het enorme tempelgebied. Ondanks verwoesting, hergebruik en plunderingen hebben de opgravingen in de tempel een buitengewone reeks koninklijke en goddelijke beeldhouwwerken blootgelegd.

De erfenis van Amenhotep III
Deze sculpturen zijn in stukken teruggevonden, opnieuw in elkaar gezet en gerestaureerd. Dat gebeurde tijdens het vijfentwintig jaar durende project The Colossi of Memnon and Amenhotep III Temple Conservation, onder leiding van Hourig Sourouzian. Het project staat onder auspiciën van het Ministerie van Toerisme en Oudheden en het Duitse Archeologisch Instituut in Caïro. In haar lezing vertelt Sourouzian over de rijke erfenis uit de regeringsperiode van Amenhotep III. Daarnaast legt ze uit hoe urgent de conservering van bedreigde archeologische sites is.
Please sign up above​​​​​​A link to the livestream will be emailed to you after registration.