Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Dies Latinus VIII Ochtendlezing: Klassieke talen leren, zo werkt het wel!

door Casper Porton

Een controversieel idee, gesteund door de wetenschap: de manier waarop de meeste middelbare scholen de klassieke talen onderwijzen, werkt niet. Maar hoe werkt het dan wel?

Vroeger sprak iedereen in het Romeinse Rijk (en een beetje daarbuiten) Latijn. En nog vroeger sprak iedereen Grieks. Nu lijken deze talen onbereikbaar en zelfs leerlingen die zes jaar Latijn of Grieks hebben gehad, zijn niet in staat om teksten te lezen. Wat gebeurt er? De huidige onderwijsmethode sluit niet aan op het inherente vermogen van ieder mens om een nieuwe taal op een natuurlijke manier te verwerven. Dit wordt door de wetenschap al jarenlang gestaafd, maar toch blijven we ons vasthouden aan een inefficiënte methode. Casper Porton bespreekt de verschillen tussen een taal leren en een taal echt leren, hoe iedereen klassieke talen zou kunnen leren lezen met de juiste methode en waarom universiteiten deze methode niet met open armen ontvangen.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De dertiende Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020) heeft als thema Controverse en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. De activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Kijk voor alle activiteiten van de Week van de Klassieken op onze website

Deel deze lezing