Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Openingslezing Controverses. Beelden van de antieke wereld in het heden

door Tom Buijtendorp, Anton van Hooff en Daan Nijssen

Het themaboekje van de Week van de Klassieken 2020 heet Controverses. Beelden van de antieke wereld in het heden. Het werd door maar liefst drie auteurs geschreven: Tom Buijtendorp, Anton van Hooff en Daan Nijssen. Gedrieën houden ze deze avond de openingslezing van de Week van de Klassieken, waarbij ze elk vertellen over het essay dat ze schreven voor het themaboekje.

De oudheid is sinds de renaissance voor verschillende doeleinden ingezet, bijvoorbeeld door politici die klassieke voorbeelden aanhalen in hun betoog. In 
Controverses, het themaboekje dat ter gelegenheid van de Week van de Klassieken 2020 verschijnt, onderzoeken drie auteurs hoe dat vandaag de dag plaatsvindt. Anton van Hooff bekijkt hoe controversieel homoseksualiteit was in de oudheid. Tom Buijtendorp pleit voor ‘historische alertheid’ om misbruik van het verleden te voorkomen. En Daan Nijssen houdt de beelden van moderne Iraniërs van Cyrus de Grote en Darius I tegen het licht.
Schrijf u bovenaan in om de lezing te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De dertiende Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020) heeft als thema Controverse en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. De activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Kijk voor alle activiteiten van de Week van de Klassieken op onze website

Deel deze lezing