Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Avondsymposium: De geheimen van het Grieks

door Hugo Koning, Willemijn Waal, Luuk Huitink en Casper de Jonge

Het Grieks is de taal van Homerus, Sappho en Plato, maar ook de taal van Pericles, Alexander de Grote en het Nieuwe Testament. Wie Grieks heeft geleerd op school denkt misschien dat we over die taal na zoveel eeuwen alles wel weten. Maar niets is minder waar! Recent onderzoek heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten, die op deze avond toegankelijk zullen worden gemaakt door drie onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Willemijn Waal bestudeerde de geschiedenis van het Griekse alfabet. Wellicht heeft u in NRC Handelsblad over haar onderzoek gelezen. Het Griekse alfabet werd volgens haar al in de elfde eeuw voor Christus geïntroduceerd. Dit heeft grote consequenties voor ons beeld van Homerus en het vroege Griekenland.
Luuk Huitink is een van de auteurs van de nieuwste grammatica van het Grieks, die vorig jaar is verschenen bij Cambridge University Press: The Cambridge Grammar of Classical Greek. Waarin verschilt deze grammatica van eerdere beschrijvingen van de Griekse taal?
We zullen de meest recente inzichten vergelijken met de alleroudste. Nieuw onderzoek werpt namelijk ook licht op de taaltheorieën van de oude Grieken zelf.
Casper de Jonge 
zal ingaan op de oudste grammatica van het Grieks, die rond de tweede eeuw voor Christus in Alexandrië werd geschreven.
Schrijf u bovenaan in om het symposium te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

De dertiende Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020) heeft als thema Controverse en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. De activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Kijk voor alle activiteiten van de Week van de Klassieken op onze website

Deel deze lezing