Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Literaire avond: De lezer gegroet

Een literaire avond met Kader Abdolah en Sana Valiulina, die worden geïnterviewd over hoe ze de oudheid in hun recente boeken (resp. een hervertelling van 1001 Nacht en Een wolf bij zijn oren pakken) toegankelijk hebben weten te maken voor moderne lezers.

Kader Abdolah en Sana Valiulina
In de moderne Nederlandse literatuur speelt thematiek in en omtrent de oudheid nog steeds een zichtbare rol. Kader Abdolah’s hervertelling van 1001 Nacht (2020, Prometheus) en Sana Valiulina’s Een wolf bij zijn oren pakken (2020, Prometheus) laten dit maar al te goed zien. Kader Abdolah schuift namelijk in zijn hervertelling van 1001 Nacht het oude gordijn open die de vertellingen van Duizend-en-een-nacht bedekt voor de moderne lezer. Sana Valiulina voegt weer een nieuwe laag menselijkheid toe aan Tiberius en Sejanus door het conflict op een nieuwe manier te beschrijven, en wel als een familieroman met levensechte, hyper-menselijke personages. De boeken nodigen de lezer uit in de wereld van vroeger. Dit is een oprechte uitnodiging, zonder verdere voorwaarden, om deze wereld te leren kennen. En met succes. De wereld van deze twee boeken is toegankelijk, levendig, en soms herkenbaar. De lezer voelt zich er welkom.

De lezer gegroet
In het kader van de Week van de Klassieken zullen tijdens De lezer gegroet Kader Abdolah en Sana Valiulina vertellen over hoe zij de oudheden die in hun boeken centraal staan toegankelijk hebben weten te maken voor de moderne lezers. Vragen over de vertaalslag naar het heden die de auteurs hebben gemaakt in hun werk, over hun liefde voor de oudheid, en over de toekomst van het beschrijven van het verleden staan hierbij centraal. De auteurs worden geïnterviewd door ‘vers-van-de-pers-classici’, namelijk Michiel van Ris en Emma Louise Mendez Correa, beiden studenten Klassieken aan de Universiteit Leiden.

Omgang met de oudheid
Deze avond is unieke kans om te zien hoe er in het Nederlandse literaire landschap wordt omgegaan met de oudheid, hoe de wereld van vroeger gepresenteerd wordt aan een modern en breed lezerspubliek, en hoe dit in de toekomst op een succesvolle wijze kan worden herhaald. Het thema van De lezer gegroet sluit zodoende naadloos aan op het thema van de Week – de inclusieve oudheid – en ambieert om met behulp van voorbeelden uit de moderne Nederlandse literatuur licht te schijnen op de huidige vragen omtrent de bestudering van de oudheid. Bezoeker: wees gegroet!
Schrijf u bovenaan in om de literaire avond te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing