Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Première documentaire Universiteit Leiden

De oudheid kende een grote diversiteit aan culturen en beschavingen. Talrijke interacties en contacten tussen deze culturen leidden weer tot innovaties en historische veranderingen. In de documentaire Archaeologists Connected laten Leidse archeologen u spraakmakende voorbeelden van dit soort intercultureel contact in de oudheid zien.

Grieken en Romeinen waren niet de enigen
Wanneer we spreken van de oudheid, doelen we meestal op de antieke Griekse en Romeinse geschiedenis – ook bekend als de Klassieken. De oudheid kende echter een grote diversiteit aan culturen en beschavingen. Talrijke interacties en contacten tussen deze culturen leidden wederom tot innovaties en historische veranderingen. De Grieken en Romeinen maakten hier een belangrijk deel van uit, maar zij waren zeker niet de enigen.

Van Aksum tot India
In de documentaire Van Aksum tot India: de inclusieve oudheid nemen archeoloog dr. Marike van Aerde en haar internationale promovendi en MA-studenten u mee langs enkele spraakmakende voorbeelden van dit soort cultuurcontact in de oudheid. U reist mee van Aksum naar India, via presentaties van materiaal uit twee Leidse musea (Rijksmuseum van Oudheden en Museum Volkenkunde) en bijdragen vanuit locaties in India, Italië en de Arabische woestijn.

Complexe antieke interacties
Dr. Van Aerde en haar team laten u zien op welke verschillende manieren zij Grieken en Romeinen tegenkomen in hun onderzoek en welke wetenschappelijke en interdisciplinaire methoden er nodig zijn om dit soort complexe antieke interacties te bestuderen. Ook de impact van kolonialisme uit negentiende-eeuws onderzoek in India en Afrika komt in deze context aan bod. Zo zult u kennismaken met de complexiteit van Griekse connecties in India en met Romeinse handel als onderdeel van een wereldwijd netwerk. Kortom, in deze documentaire laat dit internationale team u zien hoe de Klassieken inclusief deel uitmaakten van een zeer diverse oudheid.
Schrijf u bovenaan in om de documentaire te kunnen bekijken. U ontvangt een bevestiging van uw registratie per e-mail.

U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf vijf minuten voor aanvang online.

Kijk voor alle online activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden op onze website

Deel deze lezing